دوستان ایرانی دانشگاه شهر ما از مدتها پیش جلسهی نقد کتابی دارند که انصافا حضور در این جمع و گفتن و شنیدنهایش، حس خوشایندی دارد از نوع «وطنی»! من هم هر از چندی کتابی ارائه میکنم و بهتازگی کتاب «معمای هویدا» نوشتهی عباس میلانی موضوع بحثم بود.
فایل صوتی آن را اینجا روی گوگل درایو گذاشتهام.
البته شاید بهتر از قسمت ارائهی کتاب، بحثهای بعد از آن با دوستان است (صدای دوستان دیگر در عین اینکه قابل شنیدن است ولی بهنظرم هویت سخنگو قابل تشخیص نیست بنابراین چیزی از آن را حذف نکردم). و اما چند نکتهی کوتاه در این مورد:
- آنچه کتاب را بیش از هرچیز برایم جذاب کردهبود، تشابههایی است که استبداد قبل و بعد از انقلاب با هم دارد. اعتقادی به تکرار عینی تاریخ ندارم (چون مشخصات هر زمانهای یکتاست) ولی انصافا بعضی موارد انگار فقط نیاز به کمی تغییر اسم دارد تا واقعهی تاریخی چهل سال پیش، خبر روز شود!
-
در جایی اشاره کردهام به کنفرانس رامسر در سال ۱۳۵۳ که در آن نظرات تعدادی از متخصصان سازمان برنامه مبنی بر هزینهنکردن یکبارهی درآمد هنگفت نفت به شاه ارائه شد و البته با مخالفت او روبهرو شد.
«معمای هویدا»، عباس میلانی، چاپ اول ۱۳۸۰، صفحهی ۳۵۳. نحوهی برخورد شاه با این نظرات هم انصافا خواندنیست.
بههرحال به آثار تورمی هزینهی سریع این در آمد هم اشاره شد با استناد به
آمار اقتصادی مربوط به دههی پنجاه شمسی از کتاب «درون انقلاب ایران». برای دقیقتر شدن این موضوع، باز به همین کتاب مراجعه کردم: «بنابر آمارهای رسمی نرخ تورم که در سال ۱۹۷۴ [۱۳۵۳] بیش از ۱۸ درصد نبود، در سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۷۸ به متوسط ۲۵ تا ۳۵ درصد رسید. قیمتها به طور سرسامآوری بالا رفت و هزینه مسکن در صدر آن جای داشت.»
«درون انقلاب ایران»، جان استمپل، ترجمهی منوچهر شجاعی، چاپ اول ۱۳۷۷، صفحهی ۲۴
به گمانم نتیجهی این بررسی و مخالفت جناب «اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر» (!) به
برنامهی پنجم عمرانی کشور
منتهی شد. با محتوای برنامه اینجا خیلی کاری ندارم ولی صرفا ادبیات قسمت ابتداییش تاسفآور است و متاسفانه چقدر شبیه به همین روزها (تعبیر «معظمله» خوانندهی امروزی را احتمالا به خنده میاندازد!):
«...این شق در جلسات نهایی بررسی تجدید نظر برنامه پنجم عمرانی کشور در پیشگاه مبارک شاهانه مورد بحث و مداقه قرار گرفت و بر اساس ارشاد وراهنماییهای ملوکانه و اصول کلی که بدین گونه مورد تأیید واقع شد سازمان برنامه و بودجه متن نهایی را آماده ساخت که اینک برای تقدیم به مجلسینجهت تصویب قوه مقننه آماده گردیدهاست. امید همه مردم کشور آن است که در سایه رهبر عالیقدر خود، اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و با الهام از نظرات و اوامر خردمندانه معظمله اینبرنامه طلیعه یکی از مهمترین و ...»
-
-
- ارائه شفاهی قطعا با خطا همراه است که بعضی وقتها کمی هم خندهدار میشود، مثلا در جایی به راهپیمایی جبههی ملی در ۲۵ خرداد ۱۳۶۰ و نقش شخصی در سرکوب آن اشاره کردهام ولی به اشتباه گفتهام ۲۵ خرداد ۳۰! یا تاریخ زندانی شدن هویدا را یکی دو بار اشتباه گفتهام و احتمالا چند مورد دیگر.
تغییر ۴ اکتبر ۲۰۱۲: ساختار جملهی «بحثی شد حول تناقض موجود بین همکاری ...» کمی تغییر داده شد برای خوانایی بیشتر.